Skip to content Skip to footer

Kako poteka psihodinamska psihoterapija?

Psihoterapevtski proces se začne z uvodnim razgovorom, kjer izrazite vaš namen prihoda (stisko, težavo, izziv), vaša pričakovanja in se seznanite z načinom mojega dela. Če se boste odločili, da vas lahko spremljam na tej poti, se dogovoriva o nadaljnjem poteku psihoterapevtskih srečanj.

Za učinkovito delovanje, ki bo peljalo v smeri sprememb, je priporočljivo aktivno sodelovanje in redno obiskovanje dogovorjenih psihoterapevtskih srečanj. Srečanja običajno potekajo 1x na teden po 50 minut, lahko tudi 2x na teden, ali po 1,5 terapevtske ure. Pri skupinskih psihoterapijah je potek drugačen.

Pri psihoterapevtskem delu je ključen varen in zaupljiv odnos, ki ga vzpostavljam skupaj z vami. Predstavlja temelj za nadaljnjo skupno raziskovanje in razreševanje za vas pomembnih vsebin (stisk, težav, izzivov), ki jih na srečanjih izrazite. Izrazite jih preko opisa vašega dnevnega doživljanja, dogodkov, dilem, notranjih podob, sanj ipd. Jaz pa vas ob tem sočutno spremljam in vodim, ob uporabi različnih metod in tehnik.

Vsako srečanje je posebno, edinstveno in zato neponovljivo. Vse kar izrazite ima pomen in dragocenost na poti raziskovanja, preraščanja težav – na poti zdravljenja, preobražanja, rasti.
Ob tem je dobro vedeti, da tekom procesa včasih prihaja do neprijetnih občutkov in vedenj (npr. globje žalosti, frustracije, jeze, telesnih bolečin, slabših odnosov z drugimi ipd.), a je to sestavni del psihoterapevtskega zdravljenja in je prehodne narave. V teh trenutkih je ključno, da ne prekinete s psihoterapijami, ampak nasprotno, aktivno nadaljujete in o tem (spre)govorite na srečanjih. Običajno se takrat odpirajo zelo pomembne vsebine, ki kličejo po razrešitvi, po premiku v drugo smer in vam omogočajo možnosti za nova, bolj pozitivna izkustva.

Namen psihoterapije je dosežen, ko v svoje realno življenje vnesete za vas želene in pomembne spremembe. Takšne, ki vam bodo pomagale k samostojnejšemu, kvalitetnejšemu in bolj smiselnemu življenju, ob zavedanju, da se lahko vedno vrnete nazaj, v kolikor bi želeli nadaljevati s psihoterapevtskim procesom.

Za zaključevanje psihoterapevtskega procesa, v smislu slovesa, je potreben čas, priporočljivo vsaj dva ali tri srečanja. Tu skupaj z vami pregledava pot od začetka do konca, realizacijo zastavljenega terapevtskega cilja in načrte za vašo prihodnost.

Način slovesa je namreč zelo pomemben element v življenju. Je tisto, kar ostaja v nas in ima svoj (tihi) vpliv. Ključno je, ali je sklenjen tako, da nam kljub ganjenim občutkom omogoča zaključek starega in začetek novega, ali pa v nas pusti koščke nerazrešenega.

Adamičeva ul. 14
SI – 1290 Grosuplje

Psihoterapija Ana Kocjančič © 2024 Vse pravice pridržane